The Cooperage / Chris Dyson Architects

 Peter Landers

Peter Landers

  • Architects: Chris Dyson Architects
  • Location: Clerkenwell, London, United Kingdom
  • Architect In Charge: Chris Dyson Architects
  • Area: 490.0 m2
  • Project Year: 2015
  • Photographs: Peter Landers
  • Structural Engineer: Stowdart Associates
  • Contractor: FMK Construction Ltd

 Peter Landers

Peter Landers

From the architect. After a five-year design and construction process, Chris Dyson Architects have finished extending and renovating the Cooperage, a property located on a constrained former industrial site in central London.

 Peter Landers

Peter Landers

The building dates back to the early 1900s, and the reconfigured building clearly celebrates the remaining original elements, which had been neglected during previous renovation works in the 1990s. CDA worked meticulously to identify these opportunities, stripping back many of the recent additions to reveal and showcase the original historic fabric.

 Peter Landers

Peter Landers

It was also crucial to rationalise the arrangements of rooms. CDA achieved this by turning the bedrooms scattered across all parts of the building, and small living room and kitchen into generous, open plan family and social spaces on the lower levels with more private bedrooms and studies at higher levels.

1st and 2nd Floor Plan

1st and 2nd Floor Plan

The owners of the home intend to grow old in the Cooperage so a sensible relationship between all of the rooms on each floor and the possibility of future adaptability were crucial. This was all made possible by expanding the existing basement and extending the building vertically.

 Peter Landers

Peter Landers

The basement has been extended laterally to create a large open-plan family living area over which rises a triple height atrium a space around which much of the accommodation is structured, and which brings light from the existing rooflights to the depths of the building and makes the original timber roof structure part of the living space, reconnecting the house back to its industrial heritage.

 Peter Landers

Peter Landers

A suspended, freestanding staircase made of steel and timber is placed as an element in this space. Elegant yet functional, it runs from basement to roof, thereby rationalising the vertical circulation and paying homage to the industrial past of the building.

 Peter Landers

Peter Landers

The new second floor extension contains a master bedroom suite and roof terrace, with far-reaching roof-top views over south London. The extension is set back from the existing brick walls and is contemporary in design, yet drawing reference from the aesthetics of the historical site with muted, patinated bronze panels.

 Peter Landers

Peter Landers

Despite the logistical challenges of creating spaces on a constrained site, and the previous renovation work from the 1990s, CDA have managed to strike the difficult balance between creating an innovative residential building, while also remaining loyal to the Cooperage’s history.

 Peter Landers

Peter Landers

Advertisements

Kojyogaoka House / Hearth Architects

 Yuta Yamada

Yuta Yamada

  • Architects: Hearth Architects
  • Location: Japan
  • Architect In Charge: Hearth Architects
  • Area: 129.18 m2
  • Project Year: 2016
  • Photographs: Yuta Yamada

 Yuta Yamada

Yuta Yamada

From the architect. This project started with the client’s keyword of every family under one roof. The frontage of this ground is wide and the ground is big enough. It’s good site location.

 Yuta Yamada

Yuta Yamada

1st/2nd Floor Plan

1st/2nd Floor Plan

 Yuta Yamada

Yuta Yamada

I maximized the site location. Concretely speaking, I arranged big roof in a north-south direction, and minimized the number of walls to meet the keyword of every family under one roof. I arranged other rooms but rooms for children in the future in the first floor. The house like a one-story building became one symbolic building in the area.

 Yuta Yamada

Yuta Yamada

PF House / FERREIRARQUITETOS

 ITS  Ivo Tavares Studio

ITS Ivo Tavares Studio

  • Collaborator: TUU

 ITS  Ivo Tavares Studio

ITS Ivo Tavares Studio

From the architect. Located in Praia da Vagueira, in the municipality of Vagos, we were requested by the client to carry out the rehabilitation of the existing housing, which was in an advanced state of degradation. The house develops on a single floor, around a courtyard, through which all the divisions interconnect.

 ITS  Ivo Tavares Studio

ITS Ivo Tavares Studio

Plans

Plans

 ITS  Ivo Tavares Studio

ITS Ivo Tavares Studio

The entry point in the house, presents us with the fantastic surrounding landscape, being the point between the private and public program. In the transition between the entrance and the open space of the kitchen / living room, a small mezzanine appears, creating a contemplation space. At the level of the constructive solution, we opted for the reduced use of materials, looking for simplicity and the reduction of construction costs.

 ITS  Ivo Tavares Studio

ITS Ivo Tavares Studio

 ITS  Ivo Tavares Studio

ITS Ivo Tavares Studio

 ITS  Ivo Tavares Studio

ITS Ivo Tavares Studio

All divisions are no longer limited to their wall, with the use of large windows, and they have as limit the courtyard. One of the main characteristics of the dwelling is the full use of the ceiling created by the slope of the roof.

 ITS  Ivo Tavares Studio

ITS Ivo Tavares Studio

All-In-One Structure Solves Flooding, Parking and the Lack of Green Space in Cities

Courtesy of THIRD NATURE

Courtesy of THIRD NATURE

As Earth’s population continues to grow, so does car traffic and issues related to climate change. It has been estimated about 30% of urban roadway congestion are drivers searching for a place to park. Car culture puts the pressure on cities to build more parking garages, which usually win out over green parks. Meanwhile, climate change continues to challenge cities to handle a great deal of stormwater. The 2017 Atlantic hurricane season is proof of this – as of Monday, 13 named storms have formed in the Atlantic ocean, costing 210 lives and counting.

THIRD NATURE, a Danish architecture firm, designed a solution for the modern-day urban issues of flooding, parking and lackinggreen spaces with their project, POP-UP. A stacked green space, car park, and water reservoir, from top to bottom respectively, POP-UP uses Archimedes’ principle to store water and create floating space to store cars.

Courtesy of THIRD NATURE

Courtesy of THIRD NATURE

We sat down with a map showing where the biggest problems with water handling will occur and another map showing where there are the biggest problems with parking. When you put the two maps on top of each other, you can see some places where there is potential for solving two problems with the same concept, said Ole Schroder, partner at THIRD NATURE.

Courtesy of THIRD NATURE

Courtesy of THIRD NATURE

Courtesy of THIRD NATURE

Courtesy of THIRD NATURE

POP-UP’s varying height changes the city skyline based on the weather. On a dry, sunny day, the car park exists underground with the green space above. On stormy days, overflow sewers lead rainwater below the car park to the water reservoir. As the water reservoir fills up, the parking structure moves up. POP-UP works because of Archimedes’ principle of flotation which states, buoyancy of a submerged body corresponds to the weight of the displaced fluid. Hydraulic lifting and steering bearings, along with retaining walls and supplementary guide tracks, secure the structure’s movement up and down during water level changes. No matter the water level, the car park stays accessible to pedestrians and cars alike.

Courtesy of THIRD NATURE

Courtesy of THIRD NATURE

While POP-UP is more expensive than a traditional parking garage and water reservoir, it combines three urban elements into one which frees up building plots for residential or commercial spaces. Plus, building just one structure instead of all three would save on construction costs.

Courtesy of THIRD NATURE

Courtesy of THIRD NATURE

Even though POP-UP was designed for Copenhagen and St. John’s Park in New York, THIRD NATURE, in partnership with engineering companies COWI and RAMBOLL, participated in New York based workshops to create innovative climate solutions that are adaptable across all cities and borders.

Arguably as important as the project itself, POP-UP providesdesign-integrated climate adaptation strategy development. The design team asserts that better, more beautifulurban spaces can be achieved by investing in projects, like POP-UP, that coalescesdesign andsustainability.

  • Architects: TREDJE NATUR
  • Architect In Charge: Ole Schrder
  • Design Team: Iryna Tsioma
  • Engineering: RAMBLL
  • Project Year: 2016

Learn more about the project here.

House D3 / Barclay & Crousse

 Gonzalo Cceres

Gonzalo Cceres

  • Architects: Barclay & Crousse
  • Location: Cercado de Lima, Peru
  • Architects In Charge: Sandra Barclay, Jean Pierre Crousse
  • Area: 856.0 m2
  • Project Year: 2013
  • Photographs: Gonzalo Cceres
  • Architect Assistant: Juan Miguel Chinchay
  • Structure: Carlos Salcedo
  • Builder: PADIC SA

 Gonzalo Cceres

Gonzalo Cceres

From the architect. The project explores the complex relationship between intimacy, domesticity, spatial expansion and transparency, inspired on the traditional limean houses, which respond to an introverted scheme where the street faade, opaque and abstract, give place to a lively courtyard in the interior through a single space called zagun.

 Gonzalo Cceres

Gonzalo Cceres

In this project, the apparent opacity and heaviness of the house, seen from the street, is transformed in fluid, transparent and lighted spaces once we get in the interior of the house and the interior garden, treated as a green patio. A multiple storey space defines the threshold where intimacy comes to be.

 Gonzalo Cceres

Gonzalo Cceres

The house is organized in three levels in the vertical sense and in a square angle in the horizontal sense. The vertical organization responds to the program, while the horizontal organization responds to context and orientation.

Section 02

Section 02

Section 04

Section 04

The service area and ludic spaces are located in the basement, but open to mineral patios connected to the ground floor by ramps. The bedrooms are located in the upper level, framing views over the suburbs. Both levels define a transparent space that defines the social area, opening thoroughly to the green patio.

 Gonzalo Cceres

Gonzalo Cceres

This social level links the mineral and green patios offering many ways to live the house, depending on the time and the weather conditions. These spaces offer a great flexibility and adaptability so to admit evolution in uses and the pleasure of continuously re-discovering your own home.

 Gonzalo Cceres

Gonzalo Cceres

Jeanne Gang Selected as Winner of 2017 Marcus Prize for Architecture

Writers Theatre. Image  Steve Hall / Hedrich Blessing

Writers Theatre. Image Steve Hall / Hedrich Blessing

American architect and MacArthur Fellow Jeanne Gang has been selected as the recipient of the 2017 Marcus Prize.

Awarded every two years by the University of Wisconsin-Milwaukee School of Architecture and Urban Planning in partnership with the Marcus Corporation Foundation, the $100,000 prize was established to recognize architects from around the globe currently on a trajectory to greatness. In addition to the cash prize, the award will support an upcoming design studio at the school led by Gang.

Previous winners of the award include Joshua Prince-Ramus (2015); Sou Fujimoto (2013), Dibdo Francis Kr (2011); Alejandro Aravena (2009/2010); Frank Barkow, Barkow Leibinger (2007); and Winy Maas, MVRDV (2005).

Jeanne Gang. Image  Sally Ryan

Jeanne Gang. Image Sally Ryan

Gang was selected from a pool of nominees from 16 countries across 4 continents, all of whom were required to demonstrate a minimum of ten years of proven, exceptional practice.

[Gang] is adept at outstanding design for all scales–from the neighborhood and urban scale to the detail of buildings and interior elements, commented jury member John Czarnecki, Editor-in-Chief of Contract Magazine. Her practice combines design thinking about the impact of architecture and urban design on cities as well as the creation of beautiful buildings rooted in context that will stand the test of time.

Diner en Blanc Chicago 2014 at Lincoln Park Zoo's Nature Boardwalk. Image  Ronald Leon Hale

Diner en Blanc Chicago 2014 at Lincoln Park Zoo’s Nature Boardwalk. Image Ronald Leon Hale

WMS Boathouse at Clark Park. Image  Steve Hall / Hedrich Blessing

WMS Boathouse at Clark Park. Image Steve Hall / Hedrich Blessing

Recent and ongoing projects by Studio Gang include an exhibit for the US Pavilion at the 2018 Venice Biennale, the extension of New York’s Museum of Natural History, and Hive, the latest installation for the National Building Museum’s Summer Block Party program.

See more of Studio Gang‘s work, here.

Arcus Center for Social Justice Leadership. Image  Steve Hall / Hedrich Blessing

Arcus Center for Social Justice Leadership. Image Steve Hall / Hedrich Blessing

University of Chicago Campus North Residential Commons. Image  Tom Harris

University of Chicago Campus North Residential Commons. Image Tom Harris

Monvar Funeral Home / Estudio Arze

Courtesy of Estudio Arze

Courtesy of Estudio Arze

  • Architects: Estudio Arze
  • Location: 03640 Monver, Alicante, Spain
  • Area: 1025.0 m2
  • Project Year: 2016

Courtesy of Estudio Arze

Courtesy of Estudio Arze

From the architect. The Monvar Funeral Home is located on a plot in the northeast part of the village. The plot, of approximately 6,000 square meters, has an irregular geometry limited in its south boundary by the road that gives access to the building, and in the north boundary by a natural slope.

Courtesy of Estudio Arze

Courtesy of Estudio Arze

Ground floor plan

Ground floor plan

This slope was what made us open the holes on the east facade, strengthen the views of the open space, and locating in this part of the building, the common areas. This also made us rethink the building as part of the slope itself: a massive structure whose geometry and materials were integrated into the environment.

Courtesy of Estudio Arze

Courtesy of Estudio Arze

The use of the brick, the lattice in facade, the interior courtyards and the indirect accesses reinforce the interior privacy of the building.

Courtesy of Estudio Arze

Courtesy of Estudio Arze

The building, based on the previous conditions, is considered as two volumes displaced longitudinally between them, among which are rips and courtyards that enrich the interior spaces, provide natural light and break with the massiveness of the facade. The program of the building is structured in three main spaces: common areas, vigil-rooms, and spaces of service and administration. The building is developed on the ground floor, with heights of 7 and 5 meters.

Courtesy of Estudio Arze

Courtesy of Estudio Arze

The chapel is the singular element of the project, which has a brick lattice on the south-west faade where the wall is dematerialized from bottom to top, referring to the process of death, which goes from the material to the ethereal, from the physical to the spiritual. This effect is strengthened at night, when from the exterior of the building you see the effect generated by the light coming out through these holes.

Courtesy of Estudio Arze

Courtesy of Estudio Arze

Sections 002 - 003

Sections 002 – 003

The second element we developed in the chapel is a defragmented ceiling. If in the whole Project the design is based on straight and perpendicular lines, perfect volumes and pure geometries, this ceiling appears as a rupture with this order starting a chaotic one.

Courtesy of Estudio Arze

Courtesy of Estudio Arze

Courtesy of Estudio Arze

Courtesy of Estudio Arze